مناسب ترین رله حرارتی کدام است؟

وقتی بحث محافظت از موتورهای الکتریکی به میان می آید، شاید ذهن اکثریت شما به سمت کلیدها و فیوزها کشیده شود. اما باید توجه داشته باشید که کلیدهای اتوماتیک یا فیوزهای مینیاتوری تنها محافظان موتورهای الکتریکی نیستند. رله حرارتی نیز مانند کلیدها و فیوزها دارای عملکرد محافظتی در مدار هستند. ولی رله های اضافه بار حرارتی تا چه حد در سیستم قدرت و موتورهای الکتریکی مهم و ضروری هستند؟ آیا انواع مختلفی دارند؟ چه وظایفی برعهده رله ها می باشد؟ در کجا و در چه مواقعی به کار برده می شوند؟ و آیا می دانید بهترین و مناسب ترین نوع رله برای شما کدام است؟ جواب تمامی پرسش های خود را پیدا خواهید کرد اگر با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

هر آنچه باید در مورد رله حرارتی بدانید

درصد زیادی از بارهای سیستم قدرت را موتورهای الکتریکی تشکیل می دهند. به همین دلیل نیز تقاضاهای بازار صنعت کنترل موتور برای ایجاد فناوری های پیشرفته جهت محافظت کردن از موتورهای الکتریکی روز به روز افزایش می یابد. صنعت کنترل موتور تا بحال گزینه های زیادی برای محافظت ارائه داده است. اما رله حرارتی به دلیل کارایی بالا و عملکرد موثر از بهترین آنها می باشد. زمانی که موتورهای الکتریکی به مدت طولانی کار کند و جریان داشته باشد، جریان بیش از حد مجاز (اضافه بار) از مدار موتور عبور می کند و موجب قطع موتور الکتریکی می شود.

رله حرارتی

نقش رله اضافه بار حرارتی در این میان چیست؟ رله ساختاری شبیه به کلیدها و فیوزهای مدار دارد، با این تفاوت که کلید ها در زمان بروز خطای اضافه بار، جریان را در مدار بلافاصله قطع می کنند، اما در رله حرارتی علاوه بر قطع جریان اضافه بار، مشخصات گرمایش موتور الکتریکی نیز اندازه گیری می شود. حفاظت از موتورهای یک فاز یا سه فاز، کنترل جریان کار موتور، قطع کنتاکتور موتور در صورت اضافه بار و محافظت از موتور در برابر افت ولتاژ از دیگر ویژگی های رله اضافه بار حرارتی محسوب می شوند.

بررسی مزایای استفاده از رله حرارتی و کاربردهای آن

رله های اضافه بار حرارتی را می توانید در آسانسورها، نوار نقاله، میکسرها، پمپ ها و کمپرسورها، یو پی اس های صنعتی، ماشین های کوچک و …. پیدا کنید. رله ها معمولا یک محافظ مطمئن برای موتورهای الکتریکی به حساب می آیند. به عبارتی می توان گفت که رله توانایی این را دارد تا از گرم شدن بیش از حد موتور جلوگیری کند. شما می توانید با صرف کمترین هزینه این دستگاه را تهیه کنید. رله حرارتی به دو صورت قابل نصب است. معمولا یا به صورت مستقیم بر روی کنتاکتور قرار می گیرد و یا برای نصب از آداپتور دین ریل کمک گرفته می شود. از دیگر مزایای رله اضافه بار حرارتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مکانیزم بدون سفر
  • ویژگی جبران دما
  • امکان راه اندازی مجدد بلافاصله پس از قطع مدار
  • دارای عملکرد موثر
  • دارای دکمه تست داخلی در جهت عیب یابی موتور الکتریکی
  • دارای قابلیت تنظیم و کنترل محدوده جریان گسترده

انواع رله حرارتی

رله های اضافه بار حرارتی انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

  • رله اضافه بار حرارتی دو فلزی: دو نوار فلزی (فلزات مختلف) تشکیل دهنده رله دو فلزی هستند. این نوارها در صورت تحمل گرمای بیش از حد خم می شوند و در چنین شرایطی فنری که به یک کنتاکتور متصل است، تماس ها را از هم جدا کرده و باعث شکستن و قطع مدار می شود.
  • رله اضافه بار حرارتی آلیاژ ذوب شده (یوتکتیک): این نوع رله حرارتی متشکل از یک سیم پیچ گرمکن، یک آلیاژ یوتکتیک و یک مکانیسم مکانیکی می باشد که قطع مدار و اندازه گیری دمای موتور الکتریکی را برعهده دارد.
  • رله اضافه بار حرارتی حالت جامد: این نوع رله دارای قطعات متحرک مکانیکی نیست و محاسبه میانگین دمای داخل موتورهای الکتریکی را انجام می دهد.
  • رله اضافه بار حرارتی کنترل دما (پروب): برای محافظت کردن از مدار موتور، دمای سیم پیچ ها را به صورت مستقیم کنترل می کند.

انتخاب بهترین رله حرارتی

رله های اضافه بار حرارتی اگر به درستی انتخاب شوند می توانند از موتورهای الکتریکی در برابر آسیب ها و خسارت های ناشی از خطای اضافه بار، خطای بلبرینگ، شکست های خارجی، خطای کوپلینگ شفت، خطای میله روتور و … محافظت کند. بنابراین در هنگام انتخاب رله حرارتی مناسب باید به نکاتی مانند ولتاژ عملیات نامی، کلاس سفر، ولتاژ عایق نامی، دمای هوای محیط و استانداردهای بین المللی توجه کنید. ما در توان تامین می توانیم باکیفیت ترین محصولات برقی صنعتی را با مناسب ترین قیمت در اختیار شما قرار دهیم.

admins
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *