
کلید مینیاتوری یا فیوز مینیاتوری چیست و چه کاربردی دارد؟ در تابلو برق هوشمند خانه های خود می توانید اجزا و تجهیزاتی را مشاهده کنید که تا حدی می توانند برای شما نا آشنا و عجیب و غریب به نظر برسند. وجود این اجزا در تابلو برق هوشمند یا به طور کلی تمامی موتورها و مدارهای الکتریکی الزامی می باشد. از جمله مهمترین اجزا در مدارهای الکتریکی کلیدها و فیوزها هستند. چرا؟ هر مدار یا موتور الکتریکی ممکن است با خطاها و مشکلاتی مانند اتصال کوتاه یا اضافه بار روبرو شود. به همین دلیل نیز کلید ها طراحی شده اند تا این خطاها را به طور موثر کنترل کرده و از آسیب دیدن موتورها جلوگیری کنند. بنابراین وجود کلید یا فیوز مینیاتوری در موتورها و مدارهای الکتریکی و اهمیت آن در چنین شرایطی کامل قابل توجیه خواهد بود.
چیستی کلید مینیاتوری و دلایل اهمیت آن
وقتی بحث محافظت از مدار الکتریکی در برابر جریان بیش از حد به میان می آید، کلید مینیاتوری (MCB) می تواند نقش مهمی را در کنترل و تنظیم جریان ایفا کند. به عبارتی می توان گفت که این کلید مانع بزرگی بر سر راه جریان های بیش از حد مجاز و تخریب کننده به حساب می آید. کلید یا فیوز مینیاتوری طراحی شده است تا امنیت سیستم و مدار الکتریکی را افزایش داده و از آن در برابر بروز خطای اتصال کوتاه محافظت کند. اگر فیوز و کلید وجود نداشته باشد و هیچ مانعی بر سر راه جریان بیش از حد قرار نگیرد، آسیب دیدن مدار الکتریکی حتمی خواهد بود. از این رو، می توانید اهمیت وجود کلید مینیاتوری در مدار الکتریکی و استفاده از آن را بهتر درک کنید.
اینکه آیا کلید یا فیوز مینیاتوری دارای عملکرد صحیح هست یا نه، علاوه بر ساخت فیوز و عملکرد درست هر یک از اجزای آن، چگونگی نصب و نگهداری و استفاده از آن نیز دارای اهمیت می باشد. از جمله مهمترین اجزای تشکیل دهنده این کلید می توان به مواردی مانند پایانه فیوز، پایه فیوز، یک سیم حرارتی، کنتاکت های پایه فیوز، کلاهک فیوز، نگهدارنده فیوز، رابط فیوز، شاخص فیوز و … اشاره کرد. فیوزهای مینیاتوری در مقابل فیوزهای معمولی عملکرد و کارایی بهتری دارند. به عبارتی می توان گفت که فیوز مینیاتوری نسبت به فیوز معمولی مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد و احتمال سوختن آن در برابر جریان بیش از حد ( اضافه بار ) بسیار کم می باشد. این نوع کلید می تواند ایمنی و راحتی را برای شما به همراه داشته باشد.
انواع کلید مینیاتوری (تعداد پل)
فیوزهای مینیاتوری انواع مختلفی دارند. اگر بخواهیم آنها را بر اساس تعداد پل دسته بندی کنیم، به شرح زیر می باشد:
- تک پل (SP): برای محافظت از یک مدار تک فازی در برابر اضافه بار
- دو پل (DP): دو پل سوئیچینگ و محافظت از دو سیم فاز و نول در برابر اضافه بار
- سه قطبی (TP): محافظت از سه فاز در برابر اضافه بار
- سه قطب با خنثی (TPN): محافظت از سه فاز و یک نول
- چهار پل (4P): مانند TPN اما متفاوت در نحوه عملکرد بر روی سیم نول

کلید مینیاتوری
انواع کلید مینیاتوری (عملکرد)
این نوع کلید همچنین دارای تیپ های متنوعی است که هر کدام از آنها دارای عملکرد خاصی می باشد. هر یک از این تیپ ها کاربرد های متفاوتی نیز دارند که در ادامه به بررسی آنها پرداخته می شود:
تیپ B – تیپ روشنایی (تندکار)
مناسب برای تجهیزاتی که از ضریب اتصال کوتاه پایین تری برخوردار هستند. مصارف خانگی و سیستم های روشنایی از جمله موارد استفاده از آن می باشد. این تیپ کلید مینیاتوری می تواند بار 3 الی 5 برابر جریان نامی را شناسایی و قطع کند.
تیپ C – تیپ موتوری (کندکار)
از این تیپ برای قطع کردن بار 5 الی 10 برابر جریان نامی استفاده می شود. این تیپ در مصارف خانگی و موتوری ( موتورهای القایی، موتورهایی با توان کم و … ) کاربرد دارد.
تیپ D – تیپ ترانسفورماتوری (خیلی کندکار)
این تیپ برخلاف تیپ های B و C برای تجهیزاتی با جریان نوسان بالا ( بارهایی با ضریب اشباع بالاتر ) مناسب است. از این تیپ بیشتر در دستگاه های X-RAY ، دستگاه های جوش و …. استفاده می شود.
تیپ K – تیپ قدرت
برای حفاظت از مدار های قدرت، ترانسفورماتور ها و موتورها، این نوع کلید مینیاتوری مورد استفاده قرار می گیرد.
تیپ Z – تیپ بسیار حساس
همانطور که از نام این تیپ مشخص است، این تیپ از حساسیت بالایی برخوردار بوده و برای قطع بارهای بین 2 الی 3 برابر جریان نامی به کار می رود. این تیپ نسبت به سایر تیپ ها، سریعتر عمل می کند.
کلید مینیاتوری در مدارهای الکتریکی اهمیت بسیاری دارد و وجود آن برای مدار ضروری می باشد. به همین دلیل باید دقت کنید که آن را از کجا و با چه قیمتی تهیه می کنید. توان تامین اینجاست تا بهترین خدمات و محصولات را به شما ارائه دهد.